top of page

HOE KOMT MIJN FAMILIE DE STIKSTOFCRISIS DOOR?

​


IMG_5594.JPG
Home: Welkom

WIE BEN IK?

Mijn naam is Harm Jelle Westra. Ik ben 24 jaar oud en geboren in het Friese dorpje Tzum. Ik ben opgegroeid op de boerderij en wilde als klein jongetje ook boer worden, maar al snel werd duidelijk dat het boerenleven niet voor mij is weggelegd. Inmiddels zijn mijn ouders alweer de vierde generatie in het bedrijf en staat de vijfde alweer te popelen om het over te nemen. Maar hoe ziet die toekomst eruit voor die nieuwe generatie? Vanuit thuis heb ik namelijk meegekregen dat de boer altijd wordt tegengewerkt met onzinnige regelgeving. Ik woon inmiddels al bijna vijf jaar op kamers in Zwolle en vanuit die omgeving hoor ik juist dat de boer het milieu vervuilt. Het is voor mij lastig om tussen die twee uitersten te leven, maar ook op landelijk gebied kun je dit merken. Kijk alleen maar naar de protesterende boeren die de afgelopen jaren veel in het nieuws zijn geweest. Moet ik ook met een trekker het Malieveld op of protesteer ik binnenkort tegen de stikstofuitstoot van de boeren?

Home: Over

Vroeger wilde ik (links) maar al te graag op de trekker zitten

foto Harm en heit.jpg
Home: Afbeelding
Home: Music Player

WAT MAAK IK?

​

Met het presenteren van het nieuwe regeerakkoord eind 2021 lijkt het kabinet zich te richten op het oplossen van het stikstofprobleem in Nederland. Het kabinet wil onder andere de doelstellingen in de wet stikstofreductie en natuurverbetering versnellen van 2035 naar 2030 en er komt een transitiefonds van 25 miljard beschikbaar. Heel recentelijk maakt het kabinet haar stikstofplannen bekend waaruit blijkt dat ook in Friesland de stikstofuitstoot fors teruggebracht moet worden.


In deze productie lees je het verhaal van drie generaties. Was deze problematiek ook actueel toen mijn opa nog boer was? Hoe denken mijn ouders over de huidige regelgeving rondom duurzaamheid en zijn mijn broertje en zusje bang dat ze in de toekomst niet meer hun eigen bedrijf kunnen starten?


Ook kijken we met Emeritus-hoogleraar rurale sociologie Jan Douwe van der Ploeg dieper naar de problematiek en duiken we in de geschiedenis van het landbouwbeleid van vroeger onder minister Sicco Mansholt. 



En hoe denkt de provinciale vereniging voor natuurbescherming in Friesland, It Fryske Gea, over het regeerakkoord? Zijn zij tevreden met de plannen van het kabinet of wordt er nog te weinig gedacht aan de bescherming van de natuur? Ik ben ook in gesprek gegaan met Tineke de Vries van LTO Noord. LTO Noord komt juist op voor de boeren. Hoe kijken zij naar het regeerakkoord. Zien zij hierin hoop voor de boeren?


Dit alles doe ik om de volgende vraag te beantwoorden: Hoe komt de veehouderij van mijn familie de stikstofcrisis door en kan het in de toekomst nog wel bestaan?

​

Home: Tekst

WAT IS HET STIKSTOFPROBLEEM?

In deze productie gaat het voornamelijk over het stikstofprobleem, maar wat is dit probleem eigenlijk? Je ziet het niet, maar bijna tachtig procent van de lucht bestaat uit stikstof. Stikstof is van zichzelf niet schadelijk, maar als het verbindingen aangaat met andere stoffen, wordt het dat wel. Als stikstof zich verbindt met zuurstof, komt er stikstofoxide vrij. Dit gebeurt in grote schaal bij auto’s vliegtuigen, machines en fabrieken. Wanneer stikstof verdampt uit de mest van vee, ontstaat er ammoniak. Stikstofoxide en ammoniak komt eerst in de lucht terecht en daalt vervolgens weer. Vooral voor natuurgebieden heeft dat negatieve gevolgen. Planten zoals brandnetels halen hun voedingstoffen uit stikstof en verdringen op die manier de groei van andere planten. Dieren die van bepaalde planten leven verdwijnen hierdoor. Hoe meer vee, des te meer planten en dieren er op lange termijn verdwijnen. (NOS, 2022)

​

Dit is een longread van Harm Jelle Westra

Home: Tekst
Home: Instagram

NEEM CONTACT OP

Tel.: 0627918644

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
Home: Contact
bottom of page